Beeldbank Kruiden en Specerijen : Oregano

Oregano / wild marjoram is a flowering plant in the mint family.

Wikipedia leert mij o.a. dat Oregano veel gebruikt wordt in de navolgende keukens : Mediterraans, Latijns-Amerikaans en -wist ik niet- Filipijns en Argentijns. Een klassieke combinatie is Italiaanse pizza en oregano. Eerlijk gezegd ook een combinatie die ik niet goed ken omdat ik zelden pizza’s eet. Over deze afwijking vertel ik een andere keer. Het gaat nu over het kruid dat ik met name ken van pasta sauzen en andere Mediterraanse gerechten.

Griekse Oregano | Orégan | Origanum vulgare

Oregano combineert goed met bloemkool, bonen, ei, kip, paddestoelen, paprika, tomaat, ui en vis. Zo vulde ik onlangs de buik van een forel met verse oregano en stoofde deze in de oven. Een afwisseling van het klassieke restaurant gerecht ‘Truite Meunière‘ dat ik met regelmaat eet in België. (Overigens, Salade verte, Truite Meunière (aux-amandes) et P-d-T nature kan ik best wel elke week eten ;+))

Binnenkort maak ik graag eens de visschotel met olijven en oregano. Dat las als een must-try recept.

En als ik ‘Argentine recipe oregano’ typ en krijg ik als eerste zoekresultaat : Argentina Chimichurri. Ik moet nog veel koken en proeven…..

Wist u dat? Er in griekenland een berg is waar wilde oregano graag groeit? Mt. Taygetos. Het is de hoogste berg in Lakonía. “Joy of the mountain”. The Greek name origanon refers to oros “mountain”, and the verb ganousthai “delight in”, because oregano prefers the higher altitudes of the Mediterranean climate”.

Ik heb het nu niet in mijn kruidenkast maar als ik toe ben aan een nieuwe batch oregano dan gaat het deze worden : sun-dried oregano from Mt. Taygetos.

Marjolein/Majoraan heeft een zachtere smaak dan oregano (wilde marjolein) en wordt gebruikt in een Provençaalse kruidenmix. De samenstelling van deze mix staat niet vast maar de basis bestaat veelal uit tijm, marjolein, rozemarijn en bonenkruid. Wikipedia : “Veel van de verkochte mixen bevatten ook lavendelbloemen, oregano, basilicum, peterselie en/of salie. Andere mogelijke ingrediënten: venkelzaad, dragon, kervel, laurier, lavas”. Marjolein wordt niet alleen gebruikt in sauzen, soepen en salades, maar ook in kaas en zelfs likeur. Deze zomer zo neem ik me voor, maak ik een eigen Provençaalse mix. Tot slot, kijk ook eens op het web waar een medicinale marjolein thee goed voor is.

Cajun oregano seasoning

Hoofdstuk Oregano uit Kruiden en Specerijen wereldreis JDH.

Beeldbank Kruiden en Specerijen