Beeldbank Kruiden en Specerijen : Peterselie

Peterselie

Stock photo Parsley, Peterselie, Persilja, Persil, Petersilie, Petroselinum crispum © Judith den Hollander Foodfotografie

Petroselinum crispum; Parsley; Peterselie; Persilja; Persil; Die Petersilie.

Heerlijke verse peterselie. Doet het goed met/in vis, vlees, salades, soep en sauzen. Zoveel meer toepassingsmogelijkheden dan een garnering op worteltjes… 

Bijvoorbeeld het gebruik van verse peterselie in de gezonde, lekkere mediterrane keuken. Denk aan Tabouleh, Taboulé, Tabouli.

Petroselinum crispum is ook heerlijk te combineren met (volkoren) pasta. Het groene kruid fijnsnijden, handvol walnoten fijnhakken en samen door gekookte pasta roeren. Optioneel wat (gedroogde) basilicum toevoegen.

Gedroogde peterselie. Nieuw wetenschappelijk onderzoek naar voedzame voeding heeft onlangs een top 100 lijst opgeleverd.  Onderzoekers brachten de ingrediënten in kaart die de beste balans vormen in onze dagelijks benodigde voeding. Op de gepubliceerde lijst scoort het gedroogde kruid verrassend hoog als voedzaam en gezond. Gedroogde peterselie staat op nummer 11 in de top van meest voedzame voeding. Het is rijk aan boron (mineraal), calcium en fluoride, goed voor gezonde botten en tanden. Peterselie is dus niet alleen heerlijk maar ook supergezond. Bovendien is het zeer betaalbaar en past het in elk dieet, ook in een koolhydraatarm dieet.  

The nutrient balance of a food was quantified and termed nutritional fitness; this measure was based on the food’s frequency of occurrence in nutritionally adequate food combinations. Nutritional fitness offers a way to prioritize recommendable foods within a global network of foods. 
Our nutrient-profiling approach combined with a network-based analysis provides a more unbiased, global view of the relationships between foods and nutrients, and can be extended towards nutritional policies, food marketing, and personalized nutrition.

http://www.geniuskitchen.com/recipe/tabbouli-tabouli-tabbouleh-salad-parsley-salad-197922

https://dagelijksekost.een.be/gerechten/scampi-met-tabouleh-en-korianderpesto

https: //www.culy.nl/recepten/zo-maak-je-een-geweldige-tabouleh-salade

salsa verde.

p.s. bij gebruik van gedroogde kruiden 1/3 van de aangegeven hoeveelheid gebruiken. 1 eetlepel verse kruiden staat gelijk aan 1 theelepel gedroogde kruiden.

 

Turkse Kofte (gehaktballetjes) met een peterselie topping.
Toprecept Turkse Köfte (gehaktballetjes) met een peterselie topping. Ingrediënten 400-500 gr (runder)gehakt, handje rijst, 1 ei, zout en peper. Balletjes maken, door bloem rollen en 20 minuten koken in een tomatensaus met fijngesnipperde ui.

Voor alles is een eerste keer en deze week was het ‘Turkse Köfte’ voor mij. Nooit eerder had ik deze gehaktballetjes variant gemaakt. Waarom nu wel? Omdat ik afgelopen zomer (2017) in Zweden een TV programma zag over ‘toegevoegde suiker’ in onze voeding en las over de Noorse suiker-tax. Ik verdiepte me in de materie en nam me voor om nog meer te letten op gezond en voedzaam. Ik leerde vervolgens de bovenvermelde ‘lijst van 100’ kennen en las daar over de indrukwekkende plaatsing van gedroogde peterselie. En dat zette mij weer aan tot een culinaire peterselie ontdekkingsreis die begon in Marokko met platte peterselie gerechten en via Turkijke voorlopig eindigde in Libanon. Op het internet raakte ik geboeid door een Turk-Engels foodblog met mooie eenvoudige recepten. Veel dank Binnur voor deze smakelijke Turkse Köfte! Ja mensen, er is veel te zien, beleven en te proeven buiten de Hollandse landsgrenzen. Een gerichte reis op het internet kan verrassend, spannend en inspirerend zijn en nieuwe, rijke smaken opleveren.

Hoofdstuk Peterselie uit Kruiden en Specerijen wereldreis JDH.
Deze ontdekkingsreis begon in Scandinavië en eindigde in West-Azië.

Beeldbank Kruiden Specerijen