Beeldbank Kruiden Specerijen : Saffraan

Saffraan is een specerij die gewonnen wordt uit de saffraankrokus (Crocus sativus). Saffraan zijn de gedroogde stampers van het bolgewas.

Saffraan, oh wat een heerlijkheid! Ik ben er dol op en verzamel toprecepten. Saffraan is bijzonder populair in Iran, Mediterrane landen en Zweden. 90% van alle saffraan komt uit Iran. Onlangs las ik dat ook in Zweden saffraan verbouwd wordt. Misschien moet ik eens bij de Gotland Gård een kijkje nemen.

In Zweden gebruikt men saffraan in brood & gebak, nagerechten, rijst, vis, schaaldieren en gevogelte. Zoveel meer en breder dan het gebruik in Nederland in een enkele soep en een rijstschotel. 

Op Nederlandse saffraanverpakkingen lees ik “De smaak van saffraan is subtiel, maar toch doordringend, muskus-achtig en een beetje bitter. De typische smaak en gele kleur van Paella is afkomstig van saffraan. Je kunt het eveneens toevoegen aan soepen en sauzen, maar wees voorzichtig met de dosering”. “Gebruik : om vissoepen en rijstgerechten te kleuren en op smaak te bregen, in Spaanse en Italiaanse gerechten, bij lams- en schapenvlees.”

Zelf gebruik ik saffraan graag in rijst, groentengerechten en sinds ik bulgur ontdekte (een recente ontdekking) ook in dat graanproduct. Bulgur-Saffraan-courgette-ui-paprika-citroensap en een verse kruidentopping = superlekker.

Verse warm dampende saffraanrijst met een vegan kikkererwten-aardappel-tomaat-curry.

Op Wikipedia kunnen we lezen over de geschiedenis, populariteit, kwaliteit en handel van Saffraan : https://en.wikipedia.org/wiki/Saffron. Mijn laatste saffraan aankopen deed ik in Zweden en in Nederland, bij een Turkse winkel : 0,5 gram uit Iran. Zie de eerste afbeelding hierboven. Het liefst koop ik saffraandraden en niet saffraanpoeder. Saffraan is prijzig. Gelukkig hebben we niet veel nodig in een gerecht. 0,10 gram geeft al een goede, intense smaak aan een klein gerecht.

Toprecept : Snel, heerlijk, exotisch. Perzische Saffraan Champignon Stew.
Ingrediënten : 400-500 gr champignons, 3 sjalotten of 1 ui, 2 eierdooiers, wat saffraan (0,25 gr / halve theelepel of naar smaak), olie, peper, zout en citroensap. Optioneel 1 kleine verse chilipeper. Kan ook met kip bereid worden. 

Beeldbank Kruiden Specerijen : Saffraan | Stockfotografie | Toprecept : Snel, heerlijk, exotisch. Perzische Saffraan Champignon ragout.
De ingrediënten voor een heerlijke saffraan champignon ragout.

Ui en look fijnsnijden en op zacht-matig vuur in olie bruin laten worden. Champignons (of andere paddestoelen) in plakken of in vieren snijden en toevoegen. Saffraan fijnmalen, in een kom doen en ca 1-1,5 dl. heet water (na het koken af laten koelen) toevoegen. Goed laten weken en doorroeren. Dan aan de groenten in de koekenpan/wok toevoegen. Eieren splitsen en de dooiers in een kom doen en klutsen. 1 dl warm kookvocht uit de pan halen en toevoegen aan het eimengsel toevoegen.  Sap van een halve citroen toevoegen. Goed doorroeren en het mengsel langzaam toevoegen aan de stew. Even laten doorsudderen. Heel lekker met zilvervliesrijst en een verse koriander of platte peterselie topping. Bovendien gezond, want weinig calorieën, koolhydraten en vetten.

Saffron’s aroma is often described by connoisseurs as reminiscent of metallic honey with grassy or hay-like notes, while its taste has also been noted as hay-like and sweet. Saffron also contributes a luminous yellow-orange colouring to foods.

Saffraan bewerk/bewaar tips
– fijnmalen met wat zout of suiker in een mortel;
– weken in heet water, bouillon of klontje gesmolten boter of *extra lekker* 1-2 uur voor gebruik marineren in cognac, vodka of room;
– niet gebruikte saffraan/voorraad droog, donker en luchtdicht in glas bewaren.

Voor wie traditionele Zweedse saffraan broodjes wil uitproberen : https://sweden.se/culture-traditions/saffransbullar-and-pepparkakor/

Hoofdstuk Saffraan uit Kruiden en Specerijen wereldreis JDH.

Beeldbank Kruiden Specerijen

 

Leave a Reply