Foodfotografie : verse kruiden

Foodfotografie met verse kruiden. Portretjes maken van voeding en gerechten dat doe ik ook graag. Met name kruiden en specerijen inspireren me.

Kruiden zijn interessant, lekker en veelal gezond. Ik leer steeds meer bij en probeer nieuwe recepten. 

Neem peterselie. Vroeger een ‘gewoon’ kruid, maar nu een buitengewoon kruid dat zelfs een ‘superfood’ label mag hebben, zo leerde ik afgelopen week. Ik las dat gedroogde peterselie hoog scoort op de lijst van meest voedzame voeding. Na het analyseren van meer dan 1.000 rauw voedsel, rangschikten onderzoekers de ingrediënten die -in combinatie- de beste balans bieden in onze dagelijkse voedingsbehoeften. Een top 100 lijst werd gepubliceerd.

Vers gedroogde peterselie. Het resultaat na 1 maand drogen.
25 maart. Mijn eerste zelf gedroogde bos peterselie. Ik bond de kruiden aan de onderzijde samen en hing ze op, goed omwikkeld met een grote papieren servet. Na 1 maand is dit het resultaat. (Kruiden kunnen ook liggend in een papieren zak gedroogd worden).

Gedroogde peterselie staat in de top 100 op nummer 11. “Parsley that is dried and ground to use as a spice. High in boron, fluoride and calcium for healthy bones and teeth.” Gezonde botten en tanden dus. Ja, ik ga ervoor. Helemaal omdat peterselie verre van duur is en bovendien heerlijk veelzijdig.

Zie bijvoorbeeld de toepassingen in de Mediterrane keuken.  Hier maakte ik een snel, smakelijk wokgerecht van verse kruiden, groenten en couscous. Ook maakte ik een lekkere volkoren pasta met walnoten en peterselie. En volgende week maak ik graag een tabouli/tabbouleh salade met veel verse fijngesneden peterselie. 

Foodfotografie Verse Kruiden | Heerlijke couscous met verse groenten en kruiden : peterselie en couscous | Foodfotografie Judith den Hollander.
Vers gewokte groenten en kruiden. Een verse peterselie en koriander topping. Het rode poeder op de couscous is ras-el-hanout.

Veel verse kruiden gekocht en niet alles gebruikt? Droog ze! Simpel te doen en fijn om te hebben als er even geen vers voorhanden is. Tegenwoordig bewaar ik glazen potten met schroefdeksel. Ze zijn prima te hergebruiken als voorraad bus voor zelf gedroogde kruiden.