Vinificatie (het proces van wijnbereiding)

Over Nederlandse wijn en een fotoproject.

Over Nederlandse wijn en vinificatie in Zuid-Limburg. Hoe een examenopdracht leidt tot een nieuw fotoproject en tot nieuwe contacten, kennis, vaardigheden en inzichten.

Rode Wijndruiven groeien in Zuid-Limburg | Fotografie Judith den Hollander.
Druiven voor Nederlandse wijn.

Ik geef het toe, vaak ben ik gewoon een gewoontedier en kies ik -ook uit gemak- voor het (goede) bekende. Zo ook bij wijn. Ik bestel graag een Sauvignon Blanc/Pouilly-Fumé, Cabernet Sauvignon/Montagne-Saint-Émilion, Fleurie, Malbec of een Pinot noir als men mij op een terras of in een restaurant naar mijn keuze vraagt. (Niet dat ik wekelijks zo chic kies, nee, meestal beperk ik mij eens in het kwartaal in een café of bij het boodschappen doen tot een ‘gewone’ Franse of Australische Merlot, Shiraz, Pinot of Sauvignon Blanc, liefst in de aanbieding). Maar soms, op een bijzonder terras of tijdens een feestelijke gelegenheid, laat ik mij verrassen door de keuze van een kenner/inkoper van het huis. Zo leerde ik 2 jaar geleden Tokaji (Hongaarse dessertwijn) kennen en vorig jaar bij Kasteel Elsloo een 2e Argentijnse druif : Torrontés. Het werd een nieuwe favoriete zomerwijn op mijn lijstje.

Zo heb ik het decennia lang gedaan met een beperkte lijst en kennis, tot nu. Ik ga examen afleggen als vakfotograaf (een vervolgopleiding naast  mijn opleiding fotokunst). In het kader van een examenopdracht voor het onderdeel bedrijfsfotografie, ontstond een nieuw fotoproject en maakte ik kennis met Nederlandse wijndomeinen. Ik hoorde over ‘nieuwe Nederlandse’ druivensoorten, deed kennis op over wijnbouw in Zuid-Limburg, de pluk (meeromvattend dan ik in eerste instantie dacht), maakte kennis met vrijwillige druivenplukkers, ontmoette telers, ontdekte wat vinificatie is en leerde over niet-plofwijn innovaties en uitdagingen.

Wijndruiven in Zuid-Limburg :  Souvignier Gris, Cabernet Cortis, Pinot Gris, Johanniter, Solaris, Muscaris, …

Nederlandse wijn | Vinificatie | Wijnkelder | Vrijwilligers krijgen na het wijnplukken een rondleiding en proeverij op St. Martinus.
In de wijnkelder. Vrijwilligers krijgen na het wijndruivenplukken een rondleiding en proeverij op St. Martinus.

Wat is dat eigenlijk vinificatie? De weg van wijngaard, druivenstok, wijnbereiding, wetgeving en etikettering naar smaak en dan de goede, lekkere wijn in een glas.

Most, kneuzen, ontstelen, sulfiteren, tannine, voorklaren, keldermeester en oenoloog. Bij deze begrippen heb ik nu een concreet beeld voor ogen, omdat ik 2 middagen op 2 wijndomeinen mocht doorbrengen om foto’s te maken voor één van mijn in te leveren eindexamenopdrachten, een bedrijfsreportage van en voor Wijndomein Holset. Domein Holset is een jong bedrijf in het 3 landen gebied bij Vaals en maakt mousserende witte wijn in samenwerking met Domein St. Martinus. De Johanniter druif doet de wijn van Holset bruisen.

Het wijnbedrijf en het onderdeel vinificatie is een nieuwe fotografische uitdaging. Want het is buiten mijn comfort zone en het fotograferen gebeurt buiten de fotostudio, op bedrijfslocaties met wisselende lichtomstandigheden en met mensen die niet model zitten maar aan het werk zijn. Ik moet snel schakelen en mis soms ervaring en vaardigheid. De lat ligt hoog. Zowel creatief als technisch. Na het fotograferen op 22 oktober en een analyse van omstandigheden en licht, weet ik nu wat ik moet toevoegen om meer smaak te geven aan wijnkelderfoto’s. Ik ga graag eens terug naar het domein in Vijlen met wat extra fotoapparatuur (en assistentie) om betere beelden te maken in de wijnkelders.

Nederlandse wijndruiven. Johanniter druiven op Domein Holset | wijndomein162judithdenhollander
Nederlandse wijndruiven. Johanniter druiven op Domein Holset.

Nu je me er naar vraagt, ja, ik ben benieuwd geworden naar Johanniter wijn en de rode druiven wijn uit Zuid-Limburg. Nederlandse wijn is niet alledaags. Gaat er een Nederlandse wijn op mijn lijstje komen? Wordt mijn wijnbeleving/smaak anders? Wie weet. Nu ik inzicht heb gekregen in het wijnbedrijf, de keuzes waar men voor staat, de kunst van het ‘koken’ en de ambities, zal ik voortaan een wijnkaart nakijken op Nederlandse wijn en misschien niet meer als ouds bestellen. Misschien ga ik ook meer wijnen proeven. Druiven, het wijnbedrijf en betrokkenen in Zuid-Limburg, fijn dat ik ze mag fotograferen. Wordt vervolgd.

Op het internet vond ik een uitgebreide pdf van passie.horeca over vinificatie : http://passie.horeca.nl/fav/par5%20vinificatie%20v%20verschillende%20wijnen.pdf

https://nl.wikipedia.org/wiki/Druivenrassen

Misschien een idee voor iemand om volgend jaar als vrijwilliger druiven te plukken in Zuid-Limburg? Het gebied Vaals en Vijlen is prachtig, zo ook de 2 wijndomeinen St. Martinus en Holset!


[Not a valid template]

Zorgwijngaard VineaCura bereidt ook haar wijn -pinot gris en een speciale dessertwijn- bij St. Martinus.