Zomer 2021 in Zweden, nieuwe persoonlijke fotoprojecten

Na 6 weken internetloosheid heb ik in een airbnb in DK weer een snelle connectie en gelegenheid om een nieuwe post te schrijven en publiceren. Zo, het zit er bijna op. Nog zo’n 845 km te gaan en dan zit ‘Sverige semester’ en landschapsfotografie erop en richt ik mij weer op portretfotografie.


Sinds 1997 ben ik elk jaar in Zweden, op vorig jaar na, toen lukte het niet. Dit jaar was dus extra fijn en bijzonder. Ik heb 2 nieuwe fotoseries gemaakt van de natuur/het landschap. Daar ben ik enthousiast over. Minder enthousiast ben ik over de bebouwing die hier elk jaar in heftigheid toeneemt. Er is nog rust en inspiratie te vinden, maar ik vrees overexploitatie van de westkust. Zo zie ik kleine zomerhuisjes veranderen in groter-grootst en schrik ik van de omvang van het land/vrije natuur dat verkocht wordt voor prestigieuze 2e woningresidenties. De donkerte en stilte die mij (Rand-stadsmens) shockeerde bij mijn allereerste kennismaking met Zweden, is zo’n 15 jaar geleden al compleet verdwenen. Nu vermindert helaas rap het ‘Allemansr├Ątt’ natuurgebied door de bebouwing. (https://sv.wikipedia.org/wiki/Allemansr├Ątten = het recht om particuliere grond te betreden om van de vrije natuur te genieten). Maar er zijn nog vrije ‘bergen’, klippen en stukken bos. Ik kan vakantiedrukte mijden en weet stille paden te vinden. De natuur in Bohuslan heeft gelukkig nog wat te bieden. Daar geniet ik van. Ik documenteer het gewone en ongewone en toon het op een gewone en ongewone manier, in een nieuwe stijl.

Fotoproject ‘Tall’
Fotoproject ‘Kust’ (link volgt)

Meer posts lezen?
https://studiojdhblogposts.wordpress.com/

Mijn nieuwsberichten en kijk op fotografie, vanaf februari 2006 t/m heden.